Планиране на семейния бюджет

Много хора казват, че парите са като водата, защото „изтичат“ бързо като нея. Ако не можете да си спомните за какво сте похарчили последно пари, ако не е ясно къде отива заплатата ви и не можете да спестите за желаното нещо или ваканция, време е да започнете внимателно да изчислявате доходите и разходите си. Семейното бюджетиране е първата стъпка към изпълнението на вашите материални желания.

Домашно счетоводство

Всяко семейство изгражда своето материално благосъстояние по свой сценарий: някои хора се стремят да печелят повече, а други предпочитат да пестят повече. Основното нещо е да не стигате до крайности, а да намерите своя правилен път. Този проблем става особено актуален в семейството с появата на деца, когато семейните разходи се увеличават значително.

Първи етап: доходи

  • заплати;
  • социални плащания;
  • доходи от банкови депозити, от наем на апартамент;
  • почасова работа;
  • парични подаръци.

Ясно е, че първите 3 позиции са постоянни, размерите на тези доходи са известни и именно от тях ще се формира основата на доходната част от семейния бюджет. Страничната работа и подаръците в брой могат или не, така че не трябва да разчитате на тях, а да ги използвате като бонуси за приятно харчене.

Втори етап: разходи

Вторият етап е изчисляването на разходите. Експертите по лични финанси препоръчват да записвате всичките си ежедневни разходи: храна, пътуване, забавления.
Разходите могат да бъдат разделени на няколко категории:

  • задължителни плащания;
  • разходи за храна, пътуване;
  • разходи за обновяване на гардероба;
  • разходи за развлечения, отдих;
  • непредвидени разходи за лечение, ремонти и др.

Трети етап: сравнение на приходите и разходите

След като изчислите доходите, е необходимо да ги сравните с разходите. Най-често за хората, които се интересуват от методите за планиране на семейния бюджет, разликата между доходите и разходите е нула или те отиват до „минуса“. Затова те трябва да се научат как да следят разходите и да съставят правилно план за изразходване на семейния бюджет.
Има различни методи и начини как правилно да планирате семеен бюджет за един месец, така че да има достатъчно пари за всички планирани разходи и пак да може да бъде отложено за желаните покупки или пътуване.

Метод „10-20%“
Един от начините за интелигентно организиране на изразходването на семейния бюджет се нарича „10 процента“. Състои се в спестяване на поне 10% от общия доход всеки месец. Експертите по лични финанси ви съветват незабавно да определите за какви цели планирате да похарчите тези средства: голяма покупка, пътуване, ваканция. Това ще послужи като допълнителна мотивация да не изразходвате отложените средства, а да ги увеличите и да постигнете това, което искате. Освен това тези пари ще бъдат „финансова възглавница“ в случай на непредвидени обстоятелства.

Този метод е работил добре в случаите, когато заплатите се превеждат на членове на семейството по картова сметка. Препоръчително е да направите допълнителна банкова карта и да издадете автоматичен превод към нея в размер на 10 или 20% от сумата, получена в деня на кредитиране на средствата. По-добре е да държите допълнителна карта вкъщи, за да избегнете изкушението да харчите пари от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *