Как да започнем собствен онлайн бизнес

Онлайн бизнес

Ако печете вкусни торти и искате да спечелите пари от това, не е нужно да отваряте сладкарница и да търсите  подходящо помещение за нея. Можете да го направите по различен начин: създайте акаунт в Instagram и показвайте реклами за торти на всички свои сладкиши онлайн. Онлайн бизнесът се различава от обичайния начин на продажба. В противен случай всичко е еднакво: изгответе бизнес план, отворете сметка, създайте начален капитал.

Стъпка 1: Изберете какво искате да направите

Продавайте стоки
Ценят се български стокли или нещо уникално, направено с душа и в малки количества. Доказателството е популярността на акаунтите в Instagram с поръчкови торти, плетени играчки, бижута и ръчно изработени прибори.

Предоставяйте услуги
Преподаватели, одитори, адвокати, стилисти учители, също се търсят в интернет. Вместо консултации на живо, може да общувате с клиентите си онлайн. Не забравяйте да проучите вашата ниша, за да разберете нивото на търсене и опит на вашите конкуренти.

Стъпка 2: Формулирайте уникално предложение за продажба

За да привлечете вниманието на потенциалните си клиенти и да се откроите на пазара, помислете за уникалното си предложение за продажба – USP. Бъдете конкретни относно функцията, която ви отличава от другите. Опишете го по начин, разбираем за клиентите и отговарящ на техните нужди.

Стъпка 3: Определете целева аудитория

Разберете кой е вашият клиент: на колко години е, какви са доходите му, в коя област работи (или изобщо не работи), от какво се интересува през свободното си време. След като опознаете потенциален клиент, ще разберете какво ще хареса във вашия продукт и как да го рекламирате.

Стъпка 4: Изберете начини за реклама и популяризиране

Всяка целенасочена реклама в Интернет винаги е предназначена за конкретен потребител или конкретна заявка. Колкото по-добре познавате аудиторията си, толкова по-ефективно ще бъде да настроите вашата маркетингова кампания.

Стъпка 5: Планирайте разходите си

Планирайте внимателно всички онези елементи от бизнес плана, за които ще е нужно изразходване на средства.

Стъпка 6: определете организационната и правна форма

В началото на вашия интернет бизнес изберете форма, която изисква минимални разходи и работа с документи – станете самостоятелно зает или индивидуален предприемач.

Плюсове на онлайн предприемачеството

  • Лесно е да започнете;
  • Лесно е за мащабиране;
  • Лесно се комбинира с друга работа.

Минуси на онлайн предприемачеството

  • Технически рискове;
  • Транспортни разходи;
  • Непредвидени разходи за наем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *